На училище

Почти всеки ден по новините ни затрупват със записи от детски градини, социални домове, в които тероризират беззащитните деца. Почти всеки ден някой тийнейджър проявава агресия към свой връстник, почти всеки ден има девойки, които се бият в междучасията. Всички тези новини ме карат да изтръпна и се запитам , къде сгрешихме? Кой е виновен обществото ни да се превърне в това, което е в момента?

Умствения ми капацитет явно не е достатъчен и не мога да си отговоря на тези въпроси. Моя много близка приятелка е учителка. Все още ходи с огромно желание на работа и децата много я харесват и уважават. Тя обаче не крие, че е имала и доста неприятни ситуации с по-големите ученици, тийнейджърите. Тя, като човек от първа ръка смята, че в училище трябва да има камери. Камери, които предават в реално време и когато „загрижени“ родители започнат да търсят сметка на учители, защо рожбичките им не се справят в училище просто да погледнат какво правят техните деца по време на час. Колежките на моята приятелка са разказвали какви ли не истории за подрастващите. В междучастията се пуши в най-добрия случай цигари, но в момента толкова лесно можеш да си набавиш наркотици, че нищо чудно и това да употребяват. Момчетата на 13-14 години раздават юмруци на връстници заради момичета, момичетата пък от своя страна се скубят за момчета, а повечето дори притежават боксове и ножове. Тийнейджърките ходят на училище с тежък грим, дълбоки деколтета, а повечето момчета са изрисувани с татуировки. Според мен тази идея с камерите, предаващи в реално време би могла да подобри по някакъв начин обстановката в учебните часове, а и определено смятам, че след толкова много случаи на насилие над малките деца и тези с увреждания, които са най-беззащитни задължително трябва да има камери, предаващи на живо какво се случва с тях. Веднъж чух от една майка да казва, че не желае да има камери в детските заведения, понеже не искала всеки да гледа детето й, може би визира педофили или нещо подобно, но в това модерно общество, да се допускат подобни мисли смятам, че е доста смешно. Ако всеки родител си има акаунт с пароли и потребителско има, а системата е защитена, както в нормалните страни, никой друг освен родителите от групата на детето няма да ги гледа и да злоупотребява. Но трябва да се вземат мерки. Не искам моето дете да става жертва на какъвто и да било тормоз или агресия.

Най-лошото в тези ситуации е че като няма доказателства виновниците остават ненаказани. Учителката, която скубе или обижда беззащитно дете е просто смъмрена, а хулиганите посещават училищния педагок или психолог. А резултата, никакъв.