Обществото, в което живеем

Винаги съм си мислил, че бъдещото поколение ще е много по-добро от нашето, надявал съм се поне това да стане. Уви всеки един ден отношението на родителите към децата, а и към околните все повече ме отчайва и ме кара да мисля, че оправия в нашата държва няма да има и за напред.

Какво ме кара да напиша тези тежки думи? Преди време попаднах на една статия относно житейските неволи на едно сливенско семейство. Баща учител, казваш си, че щом има такава престижна и уважавана професия, би трябвало и той да е такъв, да възпитава децата си по подобаващ начин, но неговата история е малко по-различна. Жена му заминава при родителите си , щерката заминала за Бургас да се записва за студентка, гордостта на мама и тате, така че учителя останал сам вкъщи, но му доскучало. Решил да излезе с приятели, все пак и той е човек, но в заведението, в което били им предложили и „компания“ в специална стаичка. На господина явно са му слаби ангелите, а и се е почувствал като ерген, решил да се възползва от „компанията“. В стаичката зачакал да се появи красива девойка, но изненадата била още по-голяма, защото се появила собствената му дъщеря с оскъдно облекло и тежък грим. Какво да прави уважавания учител, не му останало нищо друго освен да свали колана и да хвърли един здрав бой на дъщеря си. Та цялата тази история ме натъжава и това е най-мекото нещо, което бих могъл да кажа. Кое е по-зле – баща използващ услугите на компаньонки или дъщеря, предлагаща подобни услуги. Това си е една модерна трагедия на 21 век. Родителите не възпитават ценности у децата си, самите те нямат такива, имат огромно самочувствие, което предават и на рожбите си, а покритие за него няма. Стараят се да поддържат фалшив стандарт на живот, а когато вече кредитите станат прекалено много, а щерката искала маратонки за 300 лева решава да си ги изкара сама, как в България най-лесно да изкараме пари? Като продадем тялото си, ама то и без това за кого да го пази? Физическите отношения между хората вече не са свързани нито с чувства, нито с морал, то е като да кажеш „Здравей“, неосъзнато и по навик. По телевизията ни засипват с клипове и филми за разкрепостени дами, които само се чудят кой Чичко-Паричко да вкопчат в мрежите си, за да могат да поддържат стандарт, който с честен труд никога не би могла.

Това е нашето общество, нашето бъдещо поколение. Не е важно да си интелигентен, важно е да си с приятен външен вид, другото ще си дойде на мястото. Затова съм гневен, тъжен и разочарован.