Двама велики писатели ни напуснаха

С тъга на сърцето искам да ви споделя, че на 19 февруари 2016 г. ни напуснаха двама от най-великите съвременни писатели, които познаваме. Става дума за Харпър Ли и Умбрето Еко. Поклон пред паметта им!

Аз ще използвам случая, за да ви разкажа личните си впечатления от тези двама писатели, защото много ги обичам. По мое мнение всеки човек трябва да познава книги им и дори да ги притежава в личната си библиотека.

Започвам с Харпър Ли, която заобичах още от първата си среща с нея преди много години. Тя е сред най-уважаваните и тачени американски писателки. Родена е 28 април 1926 г. в Алабама, а жизненият й път приключва на възраст от 89 години. Спомням си точно какво си помислих, когато прочетох знаменития й роман „Да убиеш присмехулник“ за първи път. През главата ми мина следната мисъл: Толкова много истини има в тази книга… Оттогава съм я чел още 2 пъти, но в чест на Ли възнамерявам отново да я разлистя от корица до корица. Тези дни възнамерявам да си купя и втория й роман „И страж да бди на пост“, за да ги прочета двата един след друг. За втория не мога да ви споделя  впечатления, но първата е сред онези задължителни книги, които всеки човек е хубаво да прочете. Увлекателна е, поучителна и събужда разностранни размисли.

За Умберто Еко какво да ви кажа… светът изгуби един истински гений в негово лице. Той беше сред най-мислещите хора на нашето време. Достатъчно е да разлистите „Това не е краят на книгите“, за да осъзнаете колко много и богата информация е пазил този човек в главата си. Бил е същинска ходеща Уикипедия. Той ни напусна на същата дата като Харпър Ли, но на възраст от 84 години. Остави ни по-богато творчество зад гърба си, от което ние и идните поколения да черпим. Не смея да ви препоръчам  точно определена негова книга, защото аз самият не съм изчел всичките му произведения. Но все пак да не забравяме, че „Името на розата“ и „Махалото на Фуко“ го издигнаха още от самото начало на писателската му дейност.