AI е дума на годината за 2023

Знаете ли, че според лексикографите от Collins Dictionary абревиатирата на английски за изкуствен интелект – AI (artificial intelligence) е избрана за дума на 2023?

Специалистите са разгледали и проучили база данни, която съдържа повече от 20 милиарда думи с писмени материали от уебсайтове, списания, книги, публикувани и вестници по цял свят. Тя се основава и на говоримия материал от радиото, телевизията и ежедневните разговори.

Решението за дума на годината обикновено се прави от различни организации и институции и може да варира от място на място. AI (изкуствен интелект) е безспорно важно и вълнуващо технологично направление, което има голямо влияние върху нашия свят. То се използва в различни области, включително наука, здравеопазването, автомобилната индустрия, финансите и още много други.

Имайки предвид този огромен интерес и влияние на изкуствения интелект, не е изненадващо да видим „AI“ да бъде избрана като „дума на годината“ за 2023 в някои културни или технологични контексти. Тази дума символизира нарастващата важност на изкуствения интелект в нашия ежедневен живот и общество.