Днес почитаме котките

Често се шегуваме, че вече всеки ден е посветен на нещо и на практика сме прави. Ежедневно интернет ни обсипва с информация, че еди-коя си дата е празник на еди-какво си. Попадал съм на всякакви изумителни празници – на бармана, на усмивката, на бирата, на слънцето, на танца. Днес пък, 8 август, разбрах, че е обявен за Световен ден на котката. Така че, ето една добра възможност, да покажем любовта си към домашния любимец.

Разрових се малко в Интернет и открих някои интересни неща, които ще споделя с вас. Котката присъства в живота на хората от хиляди години. Вярвам, че всички знаем историите за Древен Египет, където е била почитана като свещено животно. И макар, котките да не показват същата привързаност като кучетата, тяхната връзка с човека също е по свой си начин уникална.

Що се отнася до характера им, котките са особени, дистанцирани и независими, а също и трудни за обучение. Един техен поглед обаче или миловидно мъркане и ние се разтапяме пред тях. И тук се сещам за всички онези смешни мемета и илюстрации, които показват, че не масони и рептили управляват човечеството, а котките. Едва ли обаче имат толкова време за това, тъй като прекарват над 65% от живота си в сън. Сигурен съм, че много хора ще им завидят за възможността.

А вие знаехте ли, че не всички котки се страхуват от водата? Домашните котки например са наистина добри плувци. Друг интересен факт е, че пухкавите животинки могат да мъркат около 1 400 пъти в рамките на една минута, което прави близо 11 000 часа мъркане през целия им живот. Не знам кой ги е броил и вадил статистиката, но фактите са си факти. Друг е въпросът дали да им вярваме, или не?

А вие какви любопитни подробности знаете за котките?