Едно мерло за хладната вечер

Колкото и да не ни се иска да пуснем лятото, есента вече е тук и е факт. Дойде със своето очарование, покри земята с килим от пъстри листа, но доведе със себе си и ниски температури. Време е за домашен уют, камина и разбира се чаша вино.

Ето защо обичам този преходен период, както обичам и вълшебния еликсир на боговете.
За мен виното е традиция, история и уникално преживяване. Който споделя моята страст, би ме подкрепил, че няма по-релаксиращо нещо, от това да се отдадеш на чаша вино до камината, през студените месеци на годината.

Чел съм много за тази божествена напитка. То е много полезно, в нормални количества разбира се, прекаляването с алкохолната напитка би имала обратен ефект върху човешкото тяло. Притежава седативни и отпускащи мускулатурата свойства, предпазва сърдечната система от редица болести. Притежава около двадесет пъти по-голямо количество антиоксиданти, отколкото витамин Е например.

Любимият ми сорт е Мерло. Вкусът му е неповторим, а цветът е плътен. Когато се докосне до небцето ти, усещаш експлозията от вкусове, придружена от незабравима емоция. През лятото предпочитам сортът Розе, защото е лек и плодов- чудесен избор за топлите, лежерни вечери.
Интересен факт е, че като най-големия консуматор на вино, французите имат по-голяма продължителност на живота, отколкото американците. Средната продължителност на живота на французите е с около две години и половина повече от на американците. Специалистите препоръчват да се пият не повече от две чаши вино на ден, за оптимален ефект върху човешкото тяло.

Затова сипете си чаша вино и бъдете здрави. Наздраве!