Ефективни с принципа на Парето

Лятото чука на вратата, вече сме се настроили за почивка и мислим на кой плаж ще прекараме ваканцията си. Да, в представата ни всичко е чудесно, но за момента реалността е друга. А именно – списъкът с работни задачи отново се препълни и дори не знаем с кой ангажимент да започнем в офиса. Най-важното в такава ситуация е, да запазим спокойствие и да структурираме хаоса.

Всеки работещ човек знае тези особено стресиращи дни, когато на пръв поглед сякаш няма да приключат никога. Затова трябва да знаем как точно да се справим с тях.

Има много познати и изпробвани методи за по-ефективна работа, докато дойде време за отпуската. Не смятам, че откривам топлата идея с тази идея, но пък мисля, че е добре да знаете и за още един начин за справяне с бъркотията. Представям ви принципа на Парето.

Той е известен още като правилото 80/20. Това значи, че в повечето случаи 20 процента от усилията са достатъчни за постигане на 80 процента от желания резултат. Примамливо, нали?
Или с други думи: Само в най-редките случаи 100% ангажираност означава 100% резултат. Тези, които успеят да се отрекат от перфекционизма и вместо това да се съсредоточат върху ефективния 20-процентов ангажимент, могат да доведат до видими резултати за кратък период от време.

Важно е да се знае, че усилието и резултатът не са еднакви. Така че, ако добавим 20% усилия и 80% резултат към 100% изпълнение и вярваме, че сме дали всичко от себе си, не сме разбрали правилно принципа на Парето.

А неговата идея е, че, за да постигнем желания успех, трябва да имаме яснота по основните приоритети и фокус в работата. Затова нека съставим списък с всички наши основни цели, проекти и дейности. Кои от тях са, или може да бъдат, Топ 20% на дейностите, които ще или могат да доведат 80% от нашите резултати?