Как тялото се грижи само за себе си

Тялото ни е жив организъм и като такъв си има своите начини да реагира и да се защитава от външни фактори и ситуации. Например замисляли ли сте се защо кихаме, настръхваме, плачем и други подобни реакции, които приемаме за даденост и част от ежедневието ни? Всъщност те си имат специално предназначение и са част от сложен механизъм, който ни предпазва от вредни влияния 24/7. Днес избрах да ви разкажа за някои от тях:

Когато се събудите сутрин какво правите първо? Аз лично започвам да се протягам. Ако и вие сте като мен, имам добра новина – оказва се, че чрез този инстинкт, тялото си възстановява притока на кръв и се подготвя за физическите натоварвания през деня.

А случва ли ви се често да кихате без причина? Всъщност причина има. Това се случва, когато в ноздрите ни е попаднал някакъв вид дразнител – прахови частици, микроби, алергени, … Носът ни ги усеща веднага и се чисти като ни кара да кихнем.

Ами сълзите? Вярно е, че те са основен израз на емоционално състояние – плачем от щастие, плачем и когато не се чувстваме добре. Според някои проучвания по този начин тялото ни се справя със стресовите ситуации, отвличайки вниманието от болката, създавайки си силен и нов източник на раздразване. В същото време сълзите играят ролята и на защита от чужди частици, попаднали в очите ни.

Е, тялото ни си знае работата и трябва да му се доверим.