Какво не знаем за Оскар-те?

След около месец ще станем свидетели на 27-та поред церемония за връчването на най-престижните награди във филмовата индустрия – Оскар. Всяка година покрай събитието се шуми неимоверно много. Подготовката е трескава, емоциите преливат, тоалетите се шият по поръчка и всичко е блясък, лукс и суета. Разбира се, има и много пикантни факти, а аз избрах само кратка част от тях, които да ви споделя в днешния си блог.

Знаете ли например, че първата церемония се е състояла през май на 1929 година в хотел „Рузвелт“ и определено не се радва на голям интерес? Като времетраене, събитието е продължило не повече от 10-15 минути, а отличените са били ясни много преди самото награждаване.

По време на Студената война пък, някъде около 50-те години на миналия век, много творци от киноиндустрията започват да развиват дейността си под измислени имена, защото били обвинявани в антиамериканска дейност и крайни леви убеждения. Ако случайно някой от тях бил сред отличените на церемонията, не излизали на сцената, тъй като вече били част от така наречения Черен списък.

А запознати ли сте с реалната стойност на самата статуетка Оскар? Тя е около 500 долара и тежи близо 4 кг. Изработва се от сплав, наречена британиум и се покрива със злато, а изработването ѝ започва поне година преди събитието и е дело на компания R.S. Owens в Чикаго.

Най-номинираните филми в историята на наградите са черно-белият Всичко за Ева и класиката Титаник.

Актьорът с най-много номинации е Джак Никълсън, а най-номинираната актриса – Мерил Стрийп.