Какво означава да си джентълмен? (част 1)

Здравейте, приятели! Ще ви разкажа за една съвсем семпла случка, която обаче ме накара да се замисля и ме провокира да пиша за нея в днешния си блог. Преди няколко дни в супермаркета отстъпих мястото си на опашката на възрастна дама, която имаше и по-малко покупки от мен. Сметнах го за нормално, човешко и уважително, а ѝ не му отдадох такова значение, защото и друг път съм постъпвал по този начин. Госпожата обаче явно се впечатли, защото, освен благодарност, изрази и радост, че все още има джентълмени.

Точно тези нейни думи ме накараха да се замисля. Какво всъщност означава да бъдеш джентълмен и има ли почва у нас? Джентълменството е силна дума, която всеки свързва с определен тип мъж. Образът на джентълмена обаче май се променя значително през годините. Знаете ли например, че попаднах на информация, която гласеше, че противно на общоприетото схващане, джентълменът първоначално няма нищо общо с обичащ, чувствителен мъж. Терминът идва от латинското gentilis, което означава определена социална класа – в по-широк смисъл дори за благородството.

Днес думата джентълмен се използва по много инфлационен начин. Използва се за описание на особено дружелюбен, учтив мъж като форма на обръщение, напр. „Дами и господа“ или в различни комбинации като Споразумение на джентълмените, Джентълменски клуб и др. Следователно може само грубо да се определи кои характеристики или външен вид принадлежат на джентълмен в нашето време. Едно обаче е сигурно: вече не произходът е решаващ, а личността и отношението към околните.