Не хранете животните … с хляб

Сега на много езера са поставени знаци, които всъщност забраняват храненето на патици и други водолюбиви птици. Ако все пак искате да направите нещо добро за животните, като ги нахраните с хляб, грешите. По-специално, храна като хляба причинява огромни щети на птиците.
Хлябът не е подходящ за животните, защото в много чести случаи води до задушаване, докато се хранят. Ако големи количества хляб се надуят в гърлото или стомаха при контакт с вода, храната бързо се превръща в опасен капан.

За да влоши нещата, белият хляб е с ниско съдържание на хранителни вещества и много сол, което от своя страна е вредно за водолюбивите птици.

Хората често хвърлят цели филийки хляб или кифлички във водата. Като храна за животни, хлябът е твърде голям, за да бъде лесно усвоим от птиците. Негови достойни и полезни заместители са овесените ядки и плодове.

Остатъците от храна, които потъват на дъното на водата и гният, също са много вредни. Този процес на разлагане на свой ред има фатални последици, тъй като консумира кислород. Делът на кислорода на свой ред се отнема от водните растения и риби.

Ако водоемът е силно замърсен, съдържанието на кислород пада толкова много, че флората и фауната загиват.

Така че, следващият път, когато решите да отидете в парка и нахраните животните, замислете се и проучете предварително какво е разрешено и полезно.