Не маркирай куфара си!

Вярвам, че блога ми се чете и от доста пътешественици, които са търсачи на различното. За тях темите за пътуване са толкова естествени и са наясно с много тънкости. Но за останалите като мен, които пътуват извън страната един и в най-добрия случай два пъти, си трябва допълнителна информация.

Защото знам, че всеки съвет за излизане извън границите ни е полезен, реших да ви споделя нещо ценно. То е свързано с куфарите и за това как да ги подготвите за самолетно пътуване. Надявам се да научите нещо ново и да ви бъде полезно.

Основното правило е да следите килограмите на багажа си и да не ги надминавате. Не че няма да ви вземат багажа, но ще платите още допълнителни и високи такси.

Следващо важно правило е да затворите добре куфара си, така че да не може да бъде отворен от другиго. Все пак навсякъде може да се случи да ви изчезнат ценни или каквито и да е вещи. За тази цел използвайте катинар на циповете – вграден или допълнително сложен. Някои хора се презастраховат и ги облепят с фолио, което помага и да не ги наранят или зацапат.

Важно е и все пак в лентата от куфари да може лесно да откриете своя. А също и да не го объркате вие или някой друг. Поради тази причина на пазара се предлагат различни опции. От стикери, през калъфи до специални символи и връвчици. Те са супер, но винаги трябва да внимавате с тях и с мястото им за поставяне. Защо? Защото тези обозначения може да попречат на скенерите да се види багажът ви и това ще доведе до ръчна проверка, а тя до голямо забавяне. Така че запомнете това правило!

И за финал ви давам един съвет – не пренасяйте марципан. Той се използва за направа на сладкиши и сигурно малцина биха се сетили да го сложат в куфара си. Но ако все пак изпаднете в подобна ситуация, то по-добре не го взимайте! Плътността на марципана съвпада с тази на експлозив и може да се заблудят скенерите. И ще се вкарате в страшен филм.