Принцове-бунтари

Да бъдеш част от кралско семейство означава да спазваш определени правила, норми и етикети. Да се съобразяваш с общественото мнение, да спазваш през целия си живот поведение. Но дали всички биха могли да приемат и да се придържат към тези ограничения? Разбира се, винаги има изключения и дори в монархията се намират принцове-бунтари, за които нищо човешко не им чуждо. Те са се отклонили от традиционните очаквания за длъжността си и са привлекли вниманието на света с неподчинение и индивидуализъм.

Най-известният пример за мен, е принц Хари. През януари 2020 г. принц Хари и неговата съпруга Меган Маркъл обявиха, че ще се оттеглят като висши рояли и ще живеят финансово независим от монархията живот в Канада. Това предизвика много вълнения и разисквания за бъдещето на британската кралска фамилия. Но това не е първият бунт на младия принц. Подобно на майка си, обичаната принцеса Даяна, Хари не спира да се отклонява от традициите и често се ангажира с дела и каузи, които не са били толкова популярни сред консервативните кръгове на кралското семейство.

Следващият известен бунтар е принц Алберт от Монако. Той е бил обект на много скандали, които включват незаконни деца и драми в личния му живот. Също така е бил критикуван за живота си на бохем и това, че не се е ангажирал твърде много със социални и благотворителни каузи, както приляга на благородник с неговия ранг.

Принц Чарлз, бащата на Хари, също е бил критикуван от медиите и обществото за това, че не е достатъчно ангажиран с каузите, които са му близки. Неговият личен живот е белязан от скандали като развода с принцеса Даяна и извънбрачната връзка с настоящата му съпруга Камила.

Принц Андрю е третото дете на кралица Елизабет и принц Филип. Почти през целия си живот той е обект на много скандали като най-известните са свързани с близките му отношения с Джефри Ипстейн, който е обвинен в сексуално посегателство на малолетни момичета. Заради накърняване на репутацията на семейството, принц Андрю се оттегли от кралските задължения през 2019 г.

А за принц Хасан и Принц Хусеин от Йордания чували ли сте? Те са известни със своята модерна и прогресивна визия за живота. Монарсите използвали социалните мрежи, за да популяризират каузи като женските права и защитата на околната среда. Е не е скандал, но определено е бунт със закостенелите норми. Те доказаха, че кралствата могат да бъдат модерни и социално ангажирани, като привличат вниманието на света и повлияват на обществените нагласи и стереотипи.