Тъмната страна на пътеката за бягане

За любителите на фитнеса като мен пътеката за бягане е предпочитан уред, с който се свалят излишните килограми. Е, представете си удивлението ми, когато разбрах, че в миналото тя е била използвана за наказания. Точно така, правилно прочетохте. Въпреки че историята е мрачна, предизвика интереса ми и затова реших да я споделя и с вас.

Днес процесът е контролиран и ние сами решаваме кога да слезем от пътеката, но през 19 век в Англия нещата са били коренно различни. Престъпниците в онези времена били депортирани или осъждани на смърт чрез страшни мъчения. Общо взето системата била толкова лоша, че ерудирани личности и социални организации се обединяват около въвеждането на реформи. Сред тях била и пътеката за бягане.

Първите такива представлявали цилиндрични въртящи се конструкции, на които осъдените стъпвали и задвижвали чрез педали. Те прекарвали средно по 7 часа, които според днешните изчисления се равняват на над 4000 метра изкачване.

Освен за наказание oбаче, пътеката за бягане носела и ползи. Eнергията, която се генерирала от въртенето, се използвала за задвижването на мелниците. Процесът включвал изпомване на вода и смачкване на зърнени култури.

Ползите за икономиката били много. Затворниците обаче получавали редица наранявания, някои колабирали, а други умирали от преумора и недохранване.

В общи линии това е историята на пътеката за бягане в кратко резюме. Как този уред за наказания е стигнал до фитнес залите не разбрах, но пък е интересна тема, която мога да проуча и споделя в следващия материал.