За малко обсъждания, но силно разпространен проблем, наречен „фобия“

От време на време навлизам в периоди, в които продължително чета за различни теми, свързани с психологията и човешкия ум. Напоследък чета за механизмите зад фобиите – нерационални страхове, които ни пречат да правим иначе нормални неща. Препоръчвам ви темата – доста е обширна, но и доста интересна.

Ако сте изпитали силен страх, който е напълно непропорционален и постоянен, може да имате фобии. Когато се страхувате от определени животни, предмети или ситуации, които всъщност не представляват опасност, може да се сблъскате с разстройство от този тип. Повечето хора с фобии знаят, че ги имат, и разбират, че страхът им е преувеличен. Те обаче не могат да контролират чувствата на страх, когато са изправени пред онова, което им причинява дискомфорт. Ето четири съвета, които помагат на страдащите да разберат проблема си по-добре и да започнат да работят върху него.

1. Откъде произхождат вашите фобии?

Първото нещо, което трябва да помислите, е откъде произхожда вашият страх. Помислете кое е този повод или обстоятелство, което ви накара да започнете да чувствате този страх.

2. Помислете как да се справите с фобиите малко по малко. Как ще подходите?

Вече знаете откъде идват фобиите ви. Сега можете бавно и постепенно да фокусирате вниманието си върху адресирането им. Докато го правите, тревожността ви малко по малко ще намалее и ще ви е по-лесно да се справите с тях.

Но не пренебрегвайте факта, че дори и да сте на място или извършвате действие, което събужда фобията, дори и ако знаете, че не сте в опасност, тялото ви ще реагира така, сякаш сте. Може да се чувствате притеснени или да имате други симптоми като изпотяване и задух, но всъщност не сте изложени на риск. Бягането от страховете допринася за превръщането им в по-големи и по-страшни. Помнете това: вие сте в безопасност и това са само временни усещания.

3. Направете план за действие за преодоляване на вашите фобии

За да се справите със своите фобии, трябва да планирате и прилагате план за тяхното преодоляване.

Както се досещате, това ще стане бавно и може да създаде чувства на безпокойство. Важно е да останете спокойни. За тази стъпка понякога е най-добре да се обърнете към специалист, който да ви предложи изпитани техники и да надзирава процеса.

4. Останете спокойни и решителни

Може да отнеме известно време, преди да преодолеете напълно фобиите си, но имайте предвид, че ще става все по-лесно с всеки изминал опит.

Когато имате шанс да се справите с тях, направете го. Това ще ви доближи до преодоляването им напълно. Ако избягвате фобиите, те ще станат по-силни и по-трудни за преодоляване. С усилия и постоянство (и, ако се наложи, подкрепата на психолог), всеки може да се пребори с фобиите си и да продължи живота си по по-пълноценен начин.