Външния вид като фактор в любовта

Онзи ден в почивката с колегите заформихме една много интересна дискусия относно любовта и външния вид на човек. Може ли да има любов без физическо привличане? Като цяло темата е малко философска, но ми стана много интересно какво смятат колегите ми по този въпрос.

Според мен няма човек, който да не съди хората според външния вид. Колко много пъти сме чували израза : “ Виж я каква е кукла, сигурно е безмозъчна“. Колкото и да не ни се иска книгата се избира по корицата. Когато отиваме на интервю за работа, ако не изглеждаме поддържани и добре, няма да ни вземат на сериозно, без значение с колко опит сме. Една от колежките беше споделила, че е излизала със страхотно момче, красив, поддържан, възпитан, с добро телосложение, кавалер, както се казва страхотна находка. Приятелките й се пръскали от завист, но просто го няма привличането. Опитала се е да бъде с него, да не обръща внимание на това, но връзката им не продължила особено дълго. Но пък останали приятели, според нея щом няма привличане, няма как да има любов, а само приятелство. Друга моя колежка пък разказа как е имала връзка с момче, което било доста по- ниско от нея. Това не й пречило, разбирали се чудесно, връзката им продължила около година, но се усещала как избягва да застава близо до него на обществени места, за да не си личи, че е с близо една глава по-висока от него, дали заради този комплекс, или просто несъвместимост в характерите, тя започнала да забелязва неща в него, който не й харесвали и с времето били причина за раздялата им. А колега сподели пък, че когато се е запознал със съпругата си тя била доста пълничка, но страшно чаровна и забавна. Той почти веднага се влюбил в нея и обожавал всяка извивка от тялото й, не защото харесва пълни жени, а защото е тя. Съпругата му понякога много се притеснявала, защото дочувала как негови приятели го питат, как такова хубаво момче се хваща с такава пухкавела като нея. Но той просто обожавал всяка една част от нея, външно и вътрешно и се старал да й го показва всеки ден. Дори сега с лека тъга споделя, че покрай децата и работата тя доста отслабнала и много му липсва предишната й фигура, но я обича и харесва все така силно, както и в началото на връзката им.

Разказахме си доста лични истории и в крайна сметка се оказва, че не винаги външния вид е причина за любовта. Както се казва за всеки влак си има пътници. За едни даден човек може да се окаже грозноват, но за други симпатичен, а в допълнение с добра душа, любовта е неизбежна.