В Китай строят невероятен град-гора

Споменавал ли съм, че имам любителски интерес към архитектурата?

Когато пътувам, винаги ми е интересно да наблюдавам освен всичко останало и сградите на съответното място. Мисля, че всяка една носи история и ти оставя различно усещане. Някои са уникални, други не чак толкова. Някои са екстравагантни, други нормални. Някои са модерни, други рухнали.

Но какво ще кажете за град-гора?

Оказва се, че точно такъв се строи в момента в Китай. Това се случва близо до град Лючжоу в автономен регион Гуанси, намиращ се в южната част на страната.

Проектът за град-гора е разработен от архитектурното бюро „Стефано Боери“ и в него ще живеят приблизително 30 хил. души. Връзката между него и град Лючжоу ще се осъществява с бърз влак. Енергия ще се произвежда от слънцето и от земята т.е. ще е слънчева и геотермална. В града-гора ще растат над 1 млн. растения, като 40 хил. от тях ще са дървета. Цялата тази растителност за една година ще поглъща 10 хил. тона въглероден двуокис и 57 тона замърсители, като паралено с това ще произвежда около 900 тона кислород.

Лично аз с удоволствие бих живял на такова място. Звучи ми като излязло от страниците на някоя научно-популярна фантастика.

А вие какво мислите?