Защо да играем повече шах?

Играйте шах, приятели. Това е една благородна игра, която облагородява съзнанието ни по невероятен начин.

Когато аз бях малко момче в махалата се събирахме много деца. И като казвам много, наистина го имам предвид. Редовно бяхме между 10 и 20. Ритахме топка, скачахме на въже с момичетата, играехме карти и много шах. Като гледам съвременна младеж как е седнала по пейките и си гледа телефоните, направо сърцето ме боли.

Добре, но дори от телефоните си може да играете шах. Нали? Свалете си някое приложение или направо игра и почвайте.

Правилата на шаха не са никак трудни за учене. Научете тях, разберете какво е рокада, реми, гамбид и още няколко термина и сте готови. Ако не ги знаете, попитайте вашия баща, дядо, чичо или др. познат. Сигурен съм, че ще ви се зарадват много и на драго сърце ще ви обяснят всичко.

А защо да играете шах ли?

Защото учи на търпение, а търпението е добродетел. Не случайно хората са казали, че бързата работа е срам за майстора.

Защото шахът ви учи също така да мислите няколко хода напред и да размишлявате за последствията от действията си. А това е умение, което да приложите във всички сфери на живота си. Повярвайте ми, така е.

Защото шаха развива логиката, мисълта и ако щете дори креативността. В него е важно да можеш да излезеш от рамките и да мислиш нестандартно, ако си се изправил пред равностоен или по-силен от теб опонент.

Още причини мога да ви изброя, но не те са важните. Събудете желанието у себе си. Шахът не е игра за аматьори, а за фенове. Ако не го правите с желание, няма да се получи. Но поне опитайте…