При нужда от правно посредничество при ПТП – Янко Янев

След златен талон и нито едно нарушение и произшествие на пътя, се случи така, че ме удариха. Ситуацията беше много абсурдна, защото както си чаках на червен светофар, един от завиващите в това време реши да се блъсне в мен. Или огромното 3-лентово платно му е било твърде тясно да вземе завоя! За щастие бях невредим, както и шофьорът на другата кола, но по моя автомобил имаше значителни щети. Започна се една дълга процедура, за благоприятния край на която изцяло благодаря на адвокат Янко Янев.

След като се уверих, че всичко по мен си е добре и нищо не ме боли, излязох от колата си. Човекът, който ме блъсна, беше направил опит да вземе ляв завой, но поради необяснима за мен причина, завоят му завърши челно в моята кола. Мъжът, видимо притеснен, изскочи от колата си и ме попита дали съм добре. Бях добре, но все още не разбирах как е възможно да се случи това. Очевидно той също. Повикахме КАТ и се започнаха обяснения, проби с дрегер и на двама ни и прочие. За моя най-голяма изненада шофьорът на другия автомобил не беше употребил алкохол.

Полицаят ни посъветва да изготвим двустранен протокол, който ще ни е необходим за пред застрахователитe, после ни остави написаните от него документи, които също трябвало да представим пред брокера.

Никога не се бях сблъсквал, и буквално и преносно, с подобен тип ситуации и въобще не знаех какво да правя. Посъветвах се с приятели, които ми казаха да събера всички документи, както и да изчакам техническата експертиза на автомобилите, след която вече формално да бъде произнесено кой е виновен. С това постановление и всички останали документи да отида при застрахователя на човека, който ме блъсна, за да ми покрият разноските по ремонта на автомобила.

Цялата тази хамалогия отне повече от два месеца, в които аз си поправих колата и запазих фактурите. Техническата експертиза показа скъсване на шарнирен болт на предна гума, благодарение на което човекът е изгубил контрол върху колата си. След като излезе решението, отидох при съответните застрахователи, които обаче започнаха да се дърпат с изплащането на сумата. Започнаха да ме мотаят, че не е трябвало да отивам в този сервиз, а в друг и какви ли не още аргументи.

Накрая след хиляди разправии мой познат, който също е имал подобен проблем, ми даде координатите на адвокат Янко Янев. Той се занимава със застрахователни казуси и заедно с колегите си има стотици спечелени дела.

Човекът се оказа изключителен професионалист. Веднага се зае със случая ми и в крайна сметка всичко приключи благоприятно за мен.

Съветът ми към всички е да използват помощта на професионални адвокати, които се занимават със застрахователно право, защото дружествата, особено в България, имат практиката да отказват плащания или да ги правят в много по-малки размери. Те изтъкват причини, които звучат адекватно, но без да познавате в детайли съответната нормативна база, няма как да ги оборите. Вие сте си в правото и въпреки че дружествата са значително по-силни икономически от вас, практиката показва, че по-голям процент от исковете се отсъждат в полза на ищеца. Но за това трябва да се доверите на професионалисти като адвокат Янко Янев и екипа му.