Античните метафори, останали до днес – 2 част

Преди няколко дни ви обещах, че ще споделя още няколко примера за метафори, чиито произход се корени в древногръцките митове и легенди, но са се запазили и до днес.

Ето първата от тях – „ахилесова пета“. Свързана е с могъщия и непобедим войн Ахил. Според легендата майка му била богинята богинята Тетида, а баща му – смъртен човек. Още докато бил малък, майка му искала да го направи неуязвим откъм рани и затова го потопила в реката Стикс. Държала го за глезена и понеже той останал единственото сухо място по тялото на детето, това се превърнало и в най-голямата слабост на младия Ахил. Така че днес изразът „ахилесова пета“ означава именно това – уязвимо място.

Якоб Йорданс - "Златната ябълка на раздора", 1633 г.

Якоб Йорданс – „Златната ябълка на раздора“, 1633 г.

И докато сме на темата за Ахил и Троянската война, сещате ли се как е започнала тя? С борбата за красивата Елена? Близо сте. Истината е, че на едно от божествените събития богинята Ерида не била поканена. Тя се ядосала и подхвърлила ябълка с надпис „На най-красивата“ на Хера, Афродита и Атина. Те се скарали, тъй като всяка се смятала достойна за тази титла. За да ги разтърве Зевс присъдил един овчар от Троя на име Парис да бъде арбитър на спора им. Всяка от богините обещала на момчето голяма награда, за да избере нея, но тъй като Афродита му обещала любовта на най-красивата жена на света, Парис не устоял. Дал ябълката на Афродита, спечелил любовта на Елена и поставил началото на Троянската война. Логично днес изразът „ябълка на раздора“ се използва именно като синоним на причина за спор, кавга или някакво неразбирателство.