Да замесим баница у дома за Бъдни вечер

Три дни остават до Бъдни вечер, скъпи читатели. Три пълни дни, от които само два са работни (а за някои хора дори и те не са).

result2Знам, че всеки от нас се подготвя по различен начин за вечерта на 24-декември и във всяко семейство се определя менюто и се похапва вкусна баница. Затова ми се иска тази година да отправя послание към хората в България – замесете си баница у дома. Практиката с купуването на готови кори, готови късмети и дори готова баница все повече навлиза в нашите географски ширини и не че има нещо лошо, но и в традициите няма нещо лошо. В моето семейство например всяка година ядем домашно омесена баница. Различна е от баницата, която се получава с готвите кори, но е също толкова вкусна (а дори и повече). Не се чудиш какви ли съставки са използвани, яйца и мляко на прах ли са слагани, сирене ли е вътре, извара или нещо друго и т.н.

Дори да оставим за момент вкуса настрани, нека се замислим върху следното. Коледа е семеен празник, по традиция това е момент в година, когато се събираме деца, родители, баби, дядовци и роднини, за да прекараме една приятна вечер у дома. Нека покажем на децата си в какво точно се изразява традицията, нека те растат с тези малки, но важни навици. Знаете, че децата са като попивателни. Каквото видят, запомнят го и го повтарят. Така че нагърбете се с едно приятно занимание и покажете на младите как се меси баница, след което я хапнете в уютна домашна атмосфера.