Домашни инхалации

Домашната инхалация е ефективен метод за облекчаване на хрема и заболявания на дихателните пътища. За да си направите инхалация у дома, са необходими широка купа, гореща вода, етерични масла или билки (по избор), кърпа.

Започнете като заврите вода. Тя трябва да бъде достатъчно гореща, но не и кипяща. Изберете етерични масла или билки, които искате да използвате за инхалацията. Някои популярни опции включват евкалипт, мента, чаено дърво, лавандула или розмарин. Можете да използвате и комбинация от тях, но бъдете внимателни с количествата, за да не прекалите.

Налейте горещата вода в широка купа. Добавете няколко капки етерично масло или 1-2 чаени лъжици от изсушените билки в горещата вода. За оптимални резултати, покрийте главата си и купата с кърпа така, че да се получи палатка.

Настанете се удобно и насочете лицето си над купата с пара. При лечение на гърлото и бронхите е препоръчително вдишванията да се правят през устата, а издишванията през носа. При лечението на хрема се прави обратното. Повтаряйте този процес в продължение на 5-10 минути.
Ако използвате етерични масла, уверете се, че сте ги добавили само към горещата вода, преди да започнете инхалацията. Бъдете внимателни, защото маслата могат да бъдат силни и трябва да се използват в умерени количества.

След като приключите с инхалацията, издишайте допълнително пара и почистете лицето си със суха кърпа. Пийте чаша с гореща напитка, като чай или вода с лимон, за да помогнете на хидратацията на дихателните пътища.

Този метод на домашна инхалация може да помогне при заболявания като настинка, бронхит, синузит, астма и други дихателни проблеми. Все пак, ако симптомите се влошат или продължат, консултирайте се с лекар.