Дядо Коледа или новият полярен бизнес

Един от най-сигурните начини да се печели е да се използват фигури и емблеми, които по начало всички познават. Преимущества даваме на положителни образи на любимите ни герои.

Дядо Коледа определено е най-харесван от децата. Представата за него ги държи в очакване, независимо дали знаят, че ролята на добрия старец играят родителите, или не. Типичен пример е племенницата ми, която е на 5 години и много добре съзнава кой всъщност носи подаръците, ала хитричко всяка година пише писмо и кара майка си да ходи до пощата.

santa clausДядо Коледа е типична емблема на празника. Известни са ми много версии за произхода му. Едната е, че идва от руския приказен герой Дядо Мраз. Друга е, че дядото е творение на Пепси, но Кока Кола в последствие го използва и облича в червен костюм. Истината е някъде там и ако тръгнете да търсите в мрежата ще намерите всевъзможна информация по въпроса. Едно обаче е факт. Дядо Коледа действа добре на бизнеса вече цял половин век, че и повече.

Маркетингът има навик да комерсиализира обични персонажи като обвързва с тях цялата ПР и рекламна компания на продукта. Независимо какъв е той – кафе, телевизори, бисквити, празнични намаления, телефони и всякакви. Само не знам дали Дядо Коледа рекламира и шампоан против пърхот. Може, идейно е, как никой не се е сетил до сега ;)

Кино продукциите също разчитат на отдавна познатия и изпитан образ за печелене на бързи пари. „Полярен експрес“ и куп други коледни филми, които ни заливат от малкия екран всяка година по празниците разчитат на хитрия преразказ на позната стара история. Дойде ли декември дядоколедовци буквално наизкачат от всякъде. Дори за да направи Google интернет по-посещаемо място и тази година ще следи въображаемия маршрут на добрия старец. Лошо няма. Примерът е  даже добър аргумент към статията ми. В този ред на мисли ще допълня – хубаво, че Северният полюс е всъщност Северен ледовит океан и няма възможност за посещение на туристи, че като нищо щяха да измислят увеселителен парк с множество работилници с джуджета и всякакви рекламни щуротии, само и само да постигнат целта на още по-високата печалба.