Емоционален интегритет – какво, как и защо

Кое е най-важното нещо в живота ви? Мнозинството от вас ще отговорят, че това е семейството. Обаче графикът ви май показва друго. Там се вижда ясно, че работата заема по-голяма част от времето ви, дори работите извънредно. Изглежда, че на теория семейството ви е приоритет, но на практиката – не съвсем. И точно сега, като го прочетохте това, се усетихте, нали? Започвате умствено да се оправдавате, че работите много, за да осигурите материалната обезпеченост на семейството си. Дали пък не дадохте нечестен отговор на въпроса само защото се очаква да кажете точно това?

1-Mindset_Master_SystemОт известно време насам емоционалната интелигентност се свързва с кариерен успех. Проучвания показват, че хора с по-висока емоционална интелигентност, изкарват повече и са повишавани по-бързо. Тя е съставена от два елемента: самоосъзнатост и социална осъзнатост. Колкото повече осъзнавате собствените си емоции, толкова по-голяма е вероятността да ги направлявате интелигентно. Същото важи и за чувствата на останалите. Ако можете да направлявате както собствените си, така и емоциите на другите, винаги ще сте една крачка напред от онези, които нямат тази способност. Ако искате обаче да извлечете цялостна полза от тази си интелигентност, така че да сте истински щастливи и удовлетворени, и то не само от материални успехи, ви трябва емоционален интегритет.

Емоционалният интегритет, казано накратко, е смелостта да показвате истинските си чувства и желания, без те да се пречупени през социалната призма, т.е. да сте честни със себе си, а не да давате заучени отговори, както в горния пример. На първо място, трябва да започнете да приоритетизирате нещата, които искате от живота, но бъдете честни. Не е задължително да се жертвате и да правите твърде много компромиси със себе си, защото е прието, че трябва да следвате обществения пример.

Когато сте вкъщи, се тревожите за работа, а когато сте на работа, изпитвате чувство за вина, че прекарвате твърде малко време със семейството си. Получава се един вечен затворен кръг на неудовлетворение. Вместо да се чувствате като жертва на обстоятелствата, защо да не вземете нещата в свои ръце и да започнете сами да избирате, честни със себе си, приоритетите си. Това ще са нещата, които лично сте подредили в персоналната си класация за живота. Ето тук вече сте развили емоционалния си интегритет до най-високо ниво и ще може да се чувствате цялостно щастливи.