Хелоуин за възрастни

Католическият празник Хелоуин отмина само преди няколко дни, но отново пробуди вълна от недоволство и примирено одобрение.

Проблемът на противниците на празнуването на този ден у нас е, че всъщност това не е български празник. Не е обвързан с нашите традиции и не би трябвало да позволяваме на децата ни да се маскират и да го отбелязват, защото ги учим на грешни неща.

От другата страна са тези, които отбелязват празника и то не защото го възприемат като свой, а защото е забавно да се маскираш и да се забавляваш в компанията на приятелите си.

Има и трета страна на този спор, на която просто не ѝ пука. Ама въобще не ѝ дреме дали някой ще отбелязва този небългарски празник или ще крещи на останалите как може да се кланят на други нации толкова много, че да им отбелязват дори празниците, които нямат нищо общо с нашите традиции. На тази трета група от хора им е напълно все тая и честно казано не разбират защо е цялата тази врява. За тях е важно всеки да остави другите на мира и да не му се меси. Ако някой иска да празнува и да се маскира – да го прави. Ако пък ли не – да не го прави.

Факт е, че заведенията печелят от това. Но също така е факт, че е забавно. Ако някой може да обвини собствениците на заведения, че се възползват и привличат по този начин клиенти… значи наистина не знае на коя планета живее.

Е, драги приятели, дерзайте и бъдете вещици и вампири колкото си искате и когато си искате. Забавлявайте се. Все пак не пречите на никого, нали?