Хранителни навици за настроение

Чували сте сентенцията, че ние сме това, с което се храним, нали? Взаимоотношенията между хората и храната на мен лично ми напомнят на романтична връзка. Трябва да пробваш, за да разбереш дали си допадате, дали е твоето нещо и пасва ли на твоя вкус. Така понякога оставаме разочаровани, а друг път откриваме щастието.

И метафорично и на чисто физическо ниво – храната е щастие. Но, разбира се, и при нея има няколко прости правила, които трябва да спазваме. Например – балансирано и умерено количество. Защото прекаляването с каквото и да е, най-често води до обратен на положителния ефект.

Не бива да ядем и храна, която става бързо, а такава, която ни харесва и ни носи ползи. Храната е удоволствие, затова трябва да й се обърне специално внимание. Никога не бива да ядем, докато се движим или стоим изправени.

За моя голяма изненада, попаднах на изказвания от специалисти, които съветват, ако е възможно, да не се храним на работа. Не да гладуваме, а да не го правим на работното място. Причината е, че храната трябва да бъде основната програма, а не акомпаниментът. А храненето по време на работа и без това не е особено апетитно.

Сред съветите за хранителни навици бяха включени и да дъвчем старателно, а не просто да поемаме храната. Ако сме в компания, може да провеждаме разговори, докато се храним.

Храним се първо с очите. Затова нека подредим домашно приготвеното ястие красиво. Така ще засилим апетита, ще активираме въображението си и ще получим по-голяма наслада от храната.
За настроение може да разработим ритуали за хранене, които насърчават благоразположението ни. Това могат да бъдат малки детайли като: вкусна напитка, прибори за хранене с хубав надпис „Приятен апетит!“. Преди вечеря пък, може да пуснем лека фина музика на заден план или вкусен десерт.

Това са само няколко съвета, които също могат да ни помогнат да повишим настроението си в ежедневието. Защото, както установихме, храната е щастие.