Имате ли страх от високо?

Всички си имаме своите страхове – някои се страхуват от затворени помещения, други от открити пространства, трети от неодобрение, четвърти от паяци и т.н. Колкото хора на Земята, толкова и фобии. Страхът от високо (акрофобия) ми се струва доста често срещан. Не знам какво го поражда и защо някои хора го имат, а други не, но се чудя дали може да бъде излекуван, ако се изправим срещу него.

Ако нещата работеха така, то съм намерил идеалното място, където хората, страдащи от акрофобия, могат да я преодолеят. Точно днес в китайската провинция Хюнан са отворили стъклен мост, минаващ над каньон в парка Чжанцзъцзе (Shiniuzhai Geological Park). Той е с височина от 180 метра и е дълъг 300 м. Още го наричат „моста на смелите“, сещайте се защо. Стъклото е подсилено, 25 пъти по-силно е от обикновеното, така че преминаването през моста е безопасно от техническа гледна точка. Преди този мост е бил направен от дърво с вградени на места стъклени елементи, но сега е изцяло прозрачен.

Разглеждайки снимките, и мен ме хвана страх, а какво остава за хора с фобия. Изглежда ми като да е хлъзгаво, може би затова раздават на хората специални терлици. Преходът би бил голяма тръпка за търсачи на силни усещания, а и мостът се поклаща, докато вървиш по него, което още повече усилва ефекта от преживяването. Какво ли е да вървиш по стъкло, виждайки бездна под краката си?