Какво е казал Буда и как да го тълкуваме

Не претендирам да съм голям разбирач на будизма, но съм един любознателен човек, който се интересува от всичко. Това е начинът ми да повиша общата си култура, а и Буда е бил достатъчно мъдър, за да си заслужава да обърнем внимание на словата му. Някои от неговите философски мисли често се разбират буквално, а си мисля, че трябва да се разгледат по-абстрактно и в дълбочина.

От това, което съм прочел, будизмът набляга най-много на духовната връзка на човека с него самия и с природата. Трябва да си в мир със себе си и в хармония с природата, за да изживееш живота си пълноценно. Тук има нещо много възвишено, а и много вярно.

Buddha-Statue-2048x2048Ето една от поучителните мисли на Буда: „Пътят не е в небето. Пътят е в сърцето.“ Аз я тълкувам по следния начин: става въпрос за откриване на път към себе си. Твоят вътрешен мир не зависи от външни фактори, той зависи само от теб. Затова сам трябва да намериш път към сърцето си. Колкото и да се стремиш към небесните висини, към успеха и богатството, ако не си намерил равновесие, те няма да те направят щастлив и да ти донесат вътрешно спокойствие, понеже идват от външния свят. Не търси любов извън себе си и на първо място се научи да обичаш себе си – тогава нещата ще започнат да придобиват нов, положителен смисъл.

Приемам и всякакви други тълкования на тази мъдра мисъл на Буда, така че не се колебайте да добавите смисъла, който вие виждате в нея, в коментар. Ще се радвам да завържем дискусия.