Кой е Луис Латуидж Доджсън?

В последно време съм на литературна вълна. Затова днес ще посветя публикацията си на писателите с техните псевдоними и на един от тях конкретно.

И така…

Може би мнозина от вас знаят, че истинското име на Марк Твен всъщност е Самюел Клемънс. Джордж Оруел пък е псевдоним на британеца Ерик Артър Блеър. Стивън Кинг освен със собственото си име се е представял и като Ричард Бакман, както наскоро и Дж. К. Роулинг публикува криминален роман под името Робърт Галбрейт. Истинското име на Волтер пък било Франсоа-Мари Аруе.

Аз обаче ще насоча вниманието ви към един британски писател, живял в периода 1832-1898 г. Освен писател той е бил също математик, философ и дори фотограф. В колежа, в който преподавал математика, се запознал с едно момиче, което щяла да преобърне живота му. То било, 4-годишно, дъщеря на тамошния декан. Казвала се Алиса…

Досещате ли се вече, че става дума за любимия ни писател Луис Карол? Неговото истинско име било Чарлс Латуидж Доджсън, а детските му книжки „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ са любими на поколения деца по света. Спомням си, че аз много ги харесвах, защото ме караха да мечтая. Малката Алиса беше обикновено момиченце, на което обаче се случваха необикновени неща. Срещаше се със странни създания, ставаше или много голяма, или много малка, играеше крикет с фламингота и т.н. Около нея все нещо се случваше и именно тази динамика ме привличаше като магнит. Караше ме също да мечтая и да си измислям свои истории.

Тъжно ми е, че Луис Карол не е написал още някоя история за деца. Но от друга страна, може и да е преценил, че трудно ще надскочи двете си произведения за Алиса.

Между другото и неговият псевдоним си има история. Първоначално използвал латинизираното си име Каролус Лудовикус, но го перифразирал с малко по-английско звучене на Карол Луис. Накрая обърнал двете имена в инверсия.

А кой е вашият любим писател? Той писал ли е под друго име?