Корпоративният свят, креативността и младите

Най-лошото нещо, което може да се случи на креативността на един човек, е тя да бъде сложена в рамка. Обикновено така става, когато той се сблъска с корпоративния свят, който изисква нещата да се вършат по задължение и в срок. Самият факт, че нещо трябва да се свърши на всяка цена служи като спирачка на потока от идеи, а когато започнат и да ти налагат условия какво може и какво не, мисълта започва да се удря в хиляди стени, вместо да се шири на воля.

Никой като малък не си е представял, че по цял ден ще седи зад бюро и ще гледа в монитор. Мечтите ни бяха за по-динамични професии – балерини, полицаи, пожарникари, актриси, певци и т.н. Защо обаче се съгласяваме да изпълняваме длъжност, която не стимулира креативността ни и не се вписва в това, което сме? Отговорът е много лесен – заради стабилната и навременна заплата. Тя ни плаща сметките и храни семейството. Ето защо дори да не е това, което сме си представяли, че ще бъде, гледаме да се задържим, защото е важно да имаш работа и да получаваш доходи. С напредването на възрастта се примиряваш, а когато вече имаш деца, нямаш право да рискуваш.

young-peopleРискове може да поема младото поколение и то до момента, в който не си намери правилното място. То има цялото време на света да се впише в професията, която му пасва най-добре. А и времената се менят – хората вече не работят по 15-20 години в една и съща фирма, те търсят кариерно израстване, динамика в професионалното развитие и са по-склонни да не се примиряват, а да търсят. Вярвам, че те няма да оставят корпоративния свят да отнеме креативността им, а ще го завладеят с нея, бъдейки себе си.