Малки стъпки, голяма цел

Целите са тези, които осмислят живота ни. Трябва да си поставяме високи цели, за да има накъде да се стремим в бъдеще. Ако единственото, което желаем е да ядем хубава храна и да пием бира всяка вечер, докъде ще стигнем?

big-steps-for-little-feet-paul-donohoeЦелеустремеността може да постига много. Може да ни е пътеводна звезда, когато не знаем по какъв път да поемем. Ако сте млад човек, който тепърва започва работа, знайте, че най-вероятно ще започнете от най-ниското стъпало, но непрестанно трябва да гледате нагоре. Бъдете търпеливи, полагайте усилия и старания и с малки крачки ще се приближавате към целта си. Нищо не става изведнъж, затова и не изпускайте себе си от поглед. Гледайте се критично отстрани и самИщи си правете забележки, ако се отклонявате от начертания път.

Имам един приятел, който започна работа в една фирма като обикновен работник в склад. Постепенно го повишиха в шеф на склада, а оттам го преместиха и в офиса, където вече официално се води оперативен мениджър. Хич не му беше лесно да стигне дотам. Доста време прекара в пренасяне и пренареждане на кашони, подготовка на заявки и други все досадни работи. Сега е доволен и доста по-спокоен финансово и професионално. А знаете ли какво ми казва за работата си: „Достигнах едно ниво, от което вече не знам накъде да се стремя, нямам повече път за развити и това ме побърква…“ Странно нали, хората винаги искаме още! Е, аз му казах сега да наблегне повече на личностното си развитие, да научи нещо ново, пък било и то да не му е нужно за работата в момента.