Мистър Джобс отново оригинален

Днешните млади са много напред с материала. Имам чувството, че вече се раждат научени. Схващат бързо, напредват бързо. Светът много се е променил, откогато аз бях млад, но продължавам да се интересувам от него, за да съм в „крак с времето“, както се казва. Не искам възрастта ми да е оправдание, че изоставам. Правя каквото е по силите ми, за да съм актуален.

st-jobsЕто на какво попаднах, докато се рових в Интернет онзи ден – следните думи на Стив Джобс: „Няма логика да наемаме умни хора и да им казваме какво да правят. Наемаме ги те да ни казват какво да правим.“ Още един оригинален подход за управление на Джобс. Знаем, че неговите методи и мислене са нестандартни и може би на това се дължи големият му успех.

В цитата по-горе има голяма логика, несъмнено. Младите са пълни с идеи, част са от съвременната общност и имат наблюдения от първа ръка кое как се случва там и какво би се харесало. Ако са и достатъчно умни, за да бъдат наети от желана като работодател компания, те могат да я превърнат в още по-успешна благодарение на блестящия си умствен потенциал. Съдейки по Apple, това би трябвало да е правилният подход – умните хора трябва да бъдат оставени да боравят с ума си на воля. Няколко такива будни умове и успехът на компанията ти може да се разрасне до небивали мащаби.

Знаете, че Стив Джобс е имал своите възходи и падения в живота. Някои не одобряват личността му и методите му на управление, но така или иначе човек не може да се хареса на всеки, пък и не е нужно. Важното е в края на деня да извлечеш сам за себе си поуките от действията си, а Стив Джобс го прави. За мен е достоен за уважение – дал е много на съвременния свят, такъв, какъвто го познаваме днес, оставил е дълбока и незабравима следа.