Нихилизъм

Предполагам сте запознати с постановката на нихилизма – нищо в света няма смисъл, нищо няма създател, няма никакви морални закони освен измислените от религията, а с тях пък няма смисъл да се съобразяваме. Опасна философия е това, самият Ницще също го признава. Интересното обаче е, че той няма търпение тази философия да стане масова – тоест всеки да започне да живее без смисъл, без съобразяване с измислени закони. И не че е бил някакъв анархист или социопат, нищо такова, Ницше се е надявал тази философия да стане масова и преобладаваща, само за да открие човекът начин да я преодолее.

Все повече разбирам колко истина има и малко по-малко, започвам да усвоявам някои от принципите й, и да се чувствам много по-… освободен. Имам двама приятели, чието поведение се определя изцяло от тази философия. За единия бих могъл да кажа, че е в хармония със себе си, често вреди, но и често помага на другите, а за втория – че е тотално извън хармония, и че вреди и на себе си, и на останалите. Разликата е в това, че първият индивид разсъждава повече по тази философия, че тя е това, което подчертава индивидуалността му все повече, а при втория – че тази философия е просто спасение от тежестта, която носи животът иначе, от уязвимостите, от нараняванията на хората, а също и инструмент да изпитваш надмощие.

Наистина, опасен е нихилизмът. Затова се опитвам да го усвоявам бавно, да го интерпретирам и изследвам внимателно, и да усъвършенствам с него светогледа си постепенно. Разбрал съм, че във всяка философия има по частица истина и отвсякъде човек трябва да се обогатява, пък ако ще и да му се вижда общественоопасно.

А вие какво мислите за нихилизма?