Откъде идват шегите за първи април?

rednose1Всъщност, оказва се, че никой не знае с точност отговора на този въпрос. Има само някакви предположения за тази световна шегобийска традиция. Аз тази година я пропуснах, защото много късно осъзнах точно коя дата сме днес. Навремето погаждах номера на приятели, не отричам. Е, не бях някакъв спец по оригиналност, но ми се получаваха нещата, понеже влагах мисъл. Не се шегувам, един успешен номер трябва да е измислен добре, за да проработи, дори не е нужно да е много сложен.

И така, на 1 април празнуваме деня на шегата/лъжата, но това вече го знаете. Разнищването на произхода на традицията обаче ще е много по-трудно от измислянето на най-квалитетната първоаприлска шега. Едната от версиите е свързана със смяната на календара от юлиански към грегориански, което преместило датата на новата година от първи април на първи януари. Някои хора обаче продължили да си празнуват Нова година на 1 април, ставайки обект на шеги от останалите.

Древните римляни пък имали фестивал с названието Хилария, където празнували възкръсването на бог на име Атис. Това бил ден, отреден за веселие и смях. Персийците също имат подобен празник, казва се Sizdahbedar. Днес той се празнува в Иран и на 1 април на иранците им е позволено да си погаждат номера. В Индия пък има един Холи фестивал, на който индийците си правят шеги и се замерват с цветни бои.

Защо да не вземе това да стане световен официален празник на смеха, на който хората да не правят нищо друго освен да се забавляват? Такова предложение внасям аз, а и ще е почивен ден за всички. Кой ще се присъедини?