Революция Z и българските сериали

ruminika2thumbМного добри български сериали се създават през последните години и едва ли има някой, който ще го отрече. Лидерът в това отношение са определено от бТВ, които вече могат да се похвалят с цели седем сериала само за 3 години. Но естествено, не просто бройката е важна, а това колко хора ги гледат и ги харесват. И в това отношение техните „Стъклен Дом“, „Седем часа разлика“, „Столичани в повече“, „Къде е Маги?“ и „Революция Z“ водят убедително в класацията. Честно казано, покрай работата нямам много време за подобни забавления, но с интерес следях „Стъклен Дом“ и забавния „Столичани в повече“, в който Алеко Константинов определено би се влюбил.

Преди няколко дни случайно попаднах и на усилено рекламирания тийнейджърски сериал „Революция Z“. Изгледах два епизода и въпреки преклонната ми възраст :), сериалът много ми хареса и реших да го проуча допълнително. Стори ми се много реалистичен и мисля, че ще е градивен за тийнейджърите, а не просто забавен. За пореден път невероятна игра на Юлиан Вергов – изключително талантлив човек, на каквато и да е сцена и в каквато и да е роля – и на добряк, и на злодей.

От младежите най-голямо впечатление ми направиха момчетата, които играят ролите на Тино и Филип – Никола Стоянов и Иван Иванов, както и дамата Ани – Джулия Бочева. И тримата имат страхотен талант и почти със сигурност ги очаква сериозен успех в бъдеще. Много ми хареса идеята на бТВ да направят реална банда от основните лица в „Революция Z“, като изглежда са постигнали успех, щом песента им „Аз искам“ вече се върти по повечето радиостанции и музикални телевизии. Определено сериалът ми вдъхва малко надежда за поколението, което сега израства и силно се надявам да не изгубим и него, като това от прехода.

От пролетта разбрах, че предстои да започне още един нов български сериал по бТВ – „Фамилията“. Рекламата му се върти по телевизията и сигурно вече знаете, че основните лица ще са Стефан Данаилов и Асен Блатечки. Изпълнителен директор отново е Камера – Димитър Гочев и Димитър Митовски, които вече са пионери в създаването на качествени филми и сериали у нас.

Като гледам колко и успешни български сериала създадоха от бТВ, се чудя колко ли милиона инвестираха в тях? Сигурно е, че с тези пари се подхрани не само зрителския интерес към  телевизията, но и голяма част от кино-индустрията. Всъщност, така доскоро май нямахме, но напоследък се заражда. И по тази причина мисля, че бТВ заслужават похвала. Не разбирам как повечето хора си избират да виждат все неприятната за тях страна – че в тази телевизия имало много турски сериали, а тя всъщност е произвела най-много и най-гледаните български :)

Знам, че наскоро имаха проблеми с един голям сателитен оператор, който според тях укриваше абонати и не изплащаше таксите, които дължи на телевизията. Впоследствие от министерството се намесиха с една проверка и сателитният оператор за броени часове подписа договора си с бТВ, което според мен е недвусмислено доказателсвтво за некоректността им. Със сигурност е пълно и с малки кабелни оператори, които не отчитат абонатите си честно и не изплащат коректно задълженията си към телевизиите. Разбира се, на тях в момента им е много удобно приходите, с които телевизията създава съдържанието, да идват само от рекламодатели, а те да разпространяват съдържанието наготово и да плащат най-скромната част от печалбата на тях. Но този модел покрай кризата вече се изчерпа и телевизиите като бТВ имат нужда и от този свеж ресурс, а и е крайно време всеки да излезе на светло и да започне да играе коректно и честно. Сигурен съм, че ако това стане, вече няма да има турски сериали по бТВ, а само български  – все повече и все по-качествени :)