Съсипаха ли конкуренцията черните петъци?

Като чуят „Черен петък“ много жени изпадат в екстаз. Възможността да пазаруваш маркови дрехи на ниски цени не е за изпускане за страстните любителките на модата. Честно да си призная тази мания по облеклото ми е малко чужда. Аз съм от типа, който не обича много да пазарува и когато се нуждая от нещо гледам да си го набавя бързо. Не завися от промоции и не следя намаления.

black friday shoppingЧерните петъци обаче са точно такъв рай за жените. Мнозина обаче очакват тази година технологичната революция, която не подмина и бизнеса да окаже доста по-значително влияние върху огромното събитие, колкото която и да е друга година досега. Като виновници се сочат популяризирането на онлайн търговията от интернет сайтове, които така или иначе търгуват с облекла на ниски цени.  Голямо влияние оказват и по-ранните намаления, предлагащи куп възможност за избор кога и как да пазаруваме. Включваме и постоянно падащите цени на някои облекла по причина многообразието на марките и подобрената технология за производството им и вече имаме много ясна картинка на конкуренцията в бизнеса. На тази база по предварителни данни се очаква тази година черните петъци да преминат със значителен спад на посещаемостта и приходите от тях да са с около 10 % по-ниски от миналогодишните.

Черните петъци са се превърнали в традиция в развити страни като САЩ. Но какво е положението у нас? Българите едва привикваме към онлайн пазаруването. То е по-разпространено сред най-младото поколение, докато все още по-зрелите мъже и жени предпочитат стандартната процедура – ходенето по магазините и предварителното оглеждане и мерене на въпросната дреха. С възникването на Моловете все още едвам навлизат западните практики и обявяването на черен петък не е събитие, за което се говори масово. Освен това, за да са адаптивни на свития бюджет на нашенеца големите търговски центрове гледат почти всеки месец да правят промоции и да омайват с екскузивни предложения, за да имат посещаемост на магазините.

Както го виждам аз: може би докъм 10-тина години и у нас чернопетъчните търговски стратегии ще се превърнат в обичайна практика. Точно толкова време пък ще отнеме на Запада да се отърси от тази традиция.