Стрес? Да поплуваме

Плуването е най-практикуваният спорт през лятото. И не е чудно – той е полезен, разхлажда ни и носи удоволствие. Плуването обаче, освен положителен ефект върху физическото здраве, укрепва и психиката ни, избавяйки ни от стреса.

Нека на този етап си обясним, че стресът сам по себе си не е нещо толкова лошо. Средно високите нива на стрес всъщност ни помагат да бъдем по-мотивирани и способни да действаме по-продуктивно. Този положителен стрес се нарича eustress и може би всички го знаем – типичните примери за него включват успешно завършен изпит или завършен проект по време на работа. По време или най-късно след изпълнената задача възниква чувство на удовлетвореност.

Критично става, ако не си позволим почивка, тогава eustress се превръща в дистрес. В този случай хормоните на щастието са по-многобройни и вече не се конкурират с хормоните на стреса като кортизол и адреналин. Това може да има физически и психологически последици като болки в стомаха, безсъние, главоболие или проблеми с концентрацията.

Научните изследвания показват, че хората, които плуват поне три пъти седмично, са по -малко податливи на стрес и депресия. Да си призная: след тежък работен ден изглежда по-изкушаващо да се отпусна на дивана у дома, вместо да спортувам, но по този начин не си правим услуга. Нашето тяло първоначално се стресира от упражнения, но физическото натоварване е последвано от фаза на релаксация, която има успокояващ и намаляващ стреса ефект върху психиката ни.

Друг положителен ефект е, че физическото натоварване по време на плуване може да ни разсее, да изчисти мислите ни и да подготви ума ни за нови предизвикателства. Някои дори свързват плуването с медитация, защото може да се концентрираме изцяло върху техниката на движение и собственото си дишане.

Ако все още не сте се занимавали активно с плуване, но сега сте мотивирани да започнете, то дори с половин час във водата ще постигнете забележими резултати, особено за психиката. Много експерти препоръчват интервални тренировки за начинаещи, като например плуване на 50 метра с ниско темпо, кратка почивка и след това продължаване с още няколко дължини на водния басейн.