За киноата и стандартите на работа в Хепи

Киноа – колко от вас са я чували? Напоследък тя отбелязва силно присъствие по нашите ширини, затова и ми е интересно да разбера повече за нея. Ще ви взема и вас по пътя ми към разкриване на тайните на киноата. Да тръгваме :)

Киноата е древна зърнена култура, произхождаща от Южна Америка. Преди хиляди години тя била сред основните храни на инките. Днес я наричат „чудното зърно от Андите“ и се отглежда най-вече в Перу. Зрънцата й са малки и кръгли, като у нас най-разпространена е бялата киноа. Тя се приготвя сравнително бързо, за около 15-20 минути във вряла вода, като преди това трябва добре да се измие. Интересното при нея е, че при готвенето става прозрачна и увеличава обема си.

Quinoa_2732026bКиноата може да се причисли към суперхраните, тъй като може да си хапваш от нея по много без да се притесняваш за теглото си. Тя е много богата на протеини (съдържанието им в някой сортове може да достигне до 20%), което не е характерно за повечето зърнени храни. Оттам идва и прозвището й „царицата на зърнените култури“. Добър заместител е на месото при вегетарианците, не съдържа глутен и е с високо съдържание на аминокиселини.

На няколко места съм ял салата с киноа и моите лични наблюдения са, че тайната й е в дресинга. По този повод мога да кажа, че вършат добра работа в Хепи (защото там съм ял най-много салата с киноа) що се отнася до дресинга на тяхната салата – изкусно е балансиран с всичко останало в нея.

Между другото, някъде бях чел, че в Happy менюто се обновява периодично, не помня през колко време, но е хубаво да се добавят нови ястия към него, за да има разнообразие. Предполагам, че това е част от стандартите на работа в Happy Bar&Grill, които са високи не само към храната, но и към служителите, затова пък и заплащането в Хепи е на ниво. Имам познат, който започна работа в Хепи като готвач, и от него знам, че си имат някакви определени минути, в които трябва да са готови ястията след приемането на поръчката. Но пък редовно си взима бонуси, а след края на смяната и процент от оборота на ресторанта. Държат се с него по човешки, обучават го и общо взето научава много за кулинарното изкуство. Мотивиран е и иска да се справя добре.

Мисля си, че в Happy умеят и да предугаждат вкусовете на хората, предлагайки им нещо ново, което в крайна сметка да се хареса. Такъв е и случаят със салатата от киноа и спанак, поне по мое мнение. Винаги съм се чудел как главните готвачите на работа в ресторанти, Happy или някой друг, измислят завъртяни рецепти така, че крайният резултат да се получи успешен. За това са си нужни знания за продуктите, доза въображение и правилната мотивация.

И така, нашето пътуване по следите на киноата е към своя край. От Южна Америка си дойдохме пак у нас. Надявам се да ви е харесала моята компания :)