Забравени вещи от миналото

Когато сте раснали, сигурно често сте чували как бабите и дядовците ви си говорят за добрите стари времена и как тогава е било много по-трудно от сега. Днес аз ще съм човекът, който ще говори за онова отминало време и за вещите, които децата ни никога няма да разберат. Технологиите напреднаха неимоверно и някои от джаджите, които имахме тогава, ще се ем сторят странни и твърде некомпактни на новото поколение.

Да започнем с добре познатия на всички „Тетрис“ (не помня как точно се казваше, но всички така го наричаха) – онова правоъгълното с черно-бял екран и няколко копчета, което беше по-голямо от една човешка длан. Спомням си как редях разни фигурки в различна форма като целта беше да не се получи празно място. Имаше и една змия, която ставаше все по-дълга с всяко добавено квадратче. Още си спомням за формулата – количка, която трябваше да заобикаля разни препятствия. Някой от вас сеща ли се?

consolepirate_terminator8Минаваме към телевизионната игра, май се казваше „Терминатор“. Имаше джойстици и пистолет, а също и най-различни дискети с игри. Супер Марио се играеше на нея и беше най-класната игра по онова време, няколко пъти съм спасявал принцесата от дракона. Стрелянето по патици също го помня, но Марио си беше номер едно.

Уокмена на батерии с аудиокасети също беше хит за времето си, малцина имаха такъв. В сравнение със сегашните плейъри, той си е направо тухла. Още пазя моя някъде в нас, беше жълт. Що касети са минали през него, чак до изтъркване на лентата. Помня, че като започваха да се изхабяват батериите и песните ставаха едни завалени.

Сантиментът почва да ме хваща и сега разбирам какво са имали предвид дядовците и бабите от първия параграф. Спирам преди сълзите да са напълнили очите ми ;)