Знаете ли защо сънуваме?

Еднозначен отговор на този въпрос се оказва, че все още няма. Учените не са разгадали конкретната причина за сънищата ни, но има няколко теории, които днес ще разгледаме. Аз, да си призная, досега не бях се замислял на тази тема. Просто бях приел, че нещата стоят така и толкова. Чак като видях споделеното по-долу видео в YouTube си зададох въпроса защо сънувам и осъзнах, че не знам. Естествено, стана ми интересно и трябваше да си изясня нещата.

Едно от предположенията за сънищата ни е, че те са свързани с нашите желания. Тук се намесва Фройд, който казва, че във всичките ни сънища, дори кошмарите, се появяват образи от ежедневния ни живот, които обаче имат и символично значение, което отговаря на подсъзнателните ни желания. Теорията на Фройд гласи, че образите, които сме запомнили, когато се събудим, изразяват наши подсъзнателни мисли и чувства.

Сънят също така ни помага да запомняме по-добре определени свои действия. Обяснението за това е много интересно – през 2010 се провежда проучване, при което респондентите трябвало да преминат през лабиринт. Резултатите показват, че онези участници, които са сънували как преминават през лабиринта преди втория си опит се справили по-добре от онези, които само си мислили за него преди да опитат отново да го преминат, както и от онези, които само дремнали между опитите, без да го сънуват.

Друга посочвана причина за това защо сънуваме е да забравим. Тук обяснението е доста сложно, затова ще го опростя малко, преразказвайки го със свои думи – сънуваме, за да се отървем от излишната информация, натрупала се през деня, т.е. мозъка ни се освобождава от ненужното.

Няколко от другите засегнати теории във видеото са, че сънуваме, за да поддържаме мозъка си активен, да решаваме възникнали проблеми в ежедневието или да се излекуваме от неприятни събития.