ЕОС Матрикс и чистото кредитно досие

Преди две години, когато жена ми се опита да изтегли ипотечен кредит и не успя, разбрах колко е важно да пазиш кредитното си досие чисто, за да не ти бъдат блокирани важни възможности в живота. Както знаете, в БНБ съхраняват подробна информация, която се обновява от всички банки, лизингови дружества и други, откъдето сте взимали заем, купували сте нещо на изплащане, и така нататък.  Поради това, че банките проверяват всеки път преди да отпуснат кредит това ваше досие, е доста вероятно в случай, че там някой ви е обявил за некоректен длъжник, новият ви кредит да ви бъде отказан. Кредитният регистър тепърва започва да става все по-важен в България, ако имате познати в Канада и САЩ може би знаете, че там едно провинение стои като „черен печат“ и може навсякъде да започнат да ви затварят вратите под носа само заради него.

Затова много трябва да внимавате с изплащането на дълговете си. Със съпругата ни се имахме за хора, които го правят, докато онзи ден не ни се обадиха от ЕОС Матрикс – компания за събиране на дългове, която е изкупила задължението ни – а именно три оставащи вноски за хладилник, който си купихме вкъщи преди две години. Странно защо бях останал с впечатление, че лизингът е бил за 9 месеца, вместо за една година, и съм спрял да плащам след деветия. Както и да е, сумата не беше фрапираща, затова ги уверих, че ще я изплатя до дни.

fileОтношението на компанията за събиране на дългове – ЕОС Матрикс беше повече от любезно и коректно, поради което сагата ни с този неизплатен лизинг приключи бързо и със съвсем малко срамене за забавянето от наша страна.
Този случай ми напомни и колко е добре подобни дългове да са на името на съпругата ти – това в кръга на шегата, разбира се, :) но все пак моето кредитно досие, за което ви говорих по-горе, е все още чисто, а с това на жена ми така или иначе отпреди това имахме проблеми.

Добре е да знаете, че имате право на една безплатна справка годишно в Кредитния регистър, от която аз, естествено, се възползвах за всеки случай – и наистина съм чист :)