Технологична неграмотност

Колкото повече се развива света около нас и се променя, все повече форми на неграмотност се появяват. Имаме компютърна неграмотност, когато говорим за хора, които не знаят как да си служат с компютър. Тези, които не знаят как да използват Интернет и всички онлайн възможности, които ни се предоставят, бих нарекъл онлайн неграмотност.

computer_-illiteracyКато се замисля обаче, се сещам за още един вид неграмотност в тази насока – технологична. Нейни жертиви стават хората, които не знаят как да си служат с техниката в днешно време. Не ми се иска да обиждам, когото и да е, но смятам за недопустимо, ако не знаете как да използвате било то личния си смартфон или принтера на работа.

Не е толкова трудно, колкото изглежда. В повечето случаи нещата дори са логични и опростени максимално именно, за да ви улеснят максимално. Наблюденията ми сочат, че в повечето случаи хората сами издигат бариери между себе си и технологията. Мислят си, че е нещо прекалено сложно, твърде трудно и смятат, че не биха се оправили сами с „предизвикателствата“ пред тях. А всъщност операционната система на смартфоните и на таблетите са много сходни и действията много си приличат. При компютрите нещата се променят плавно и постепенно, ако се научите веднъж, ще ви е достатъчно. Принтерите, скенерите и другата офис техника също е еднотипни. Все си има копчета за включване и изключване и още две-три допълнителни, които за две-три минути можете да научите за какво са. Само попитайте някой колега. Инсталирайте си също така или помолете някой друг да ви качи необходимите драйвъри. Разгледайте прозореца, който ви се отваря, и ще се ориентирате сами.

Най-важното е да не се притеснявате. Дори да объркате нещо, все ще се намери кой да го оправи.