Имиджа на моделите по времето на Джей Моделс и сега

elegant-woman-dresses-get_089958Помните ли когато професията „модел‟ беше много нашумяла в България. Как излъчваха по БНТ конкурсите Мис и Мисис България и как после очаквахме с нетърпение да гледаме Мис Свят. Тогава имаше нещо тържествено в програмата, нещо което не се случваше всеки ден. Наблюдавахме пищност, за която по времето на соца не бяхме и сънували.

Изведнъж суетата ни заля като кофа студена водя, която да ни събуди за красивото – за един свят, който преди това бегло познавахме. Преди ограничаваха жените в прическата или в грима, а новия кат дрехи изкарвахме само по повод и на 9-ти май за манифестацията. Луда работа! Но такова му беше времето.

Сред 89-та светът ни се отвори за всички онези неща, които бяхме пропуснали. Изопачихме ги по български, трансформирахме ги в уродливите създания на нашия неустойчив ум. Същото се случи и с моделството. Помня, че „Джей Моделс‟, май така се казваше агенцията, която държеше правата за конкурсите за красота популяризира професията на модела като цяло. Лично аз съм гледал как са украсявали Античния театър в Пловдив специално за конкурса Мис Пловдив. Беше нещо хубаво, нещо ползотворно за младите момичета и момчета, защото покрай конкурсите за красота, се прокара и западната идея, че една Мис трябва да бъде умна, хуманно насочена, да се занимава с благотворителност, да има голямо сърце, да владее езици и да съумява с достойнство да носи титлата Карлица на красота. Защото красотата не е само външна но и вътрешна. След това, преди 10 години настъпи отново кризата, Джей Моделс също преустанови дейността си и заедно с нея множество други агенция.

Оттогава до сега само се спекулира на тема моделство. В моделка се превърна всяко момиче, което може да мине за по-симпатична. Етикетът „моделка‟ започна да се слага и на заслужили и незаслужили лица, които опетниха тотално името на моделството в България. Стигна се дотам, че във всеки бар и кръчма може да се организира конкурса Мис…
Моделството в България трудно може да бъде професия, в същината на която има достойнство и талант. Хубавите ни момичета ги гълтат от чужбина и те действително бягат, прозирайки къде имат най-добри шансове за реализация. Това е то – моделството преди и сега.