В матрицата на колектора

moneymatrixТам може да попадне всеки (включително и аз – разказвал съм ви). Физическо или юридическо лице. Поводът не е приятен, тъй като е свързан с криза – лична или фирмена.

ЕОС Матрикс е поводът за написване на статията. Онзи ден имаше домсъвет или там както се наричат сбирките пред входа. Заговорих се с една съседка за парите. Тази неизчерпаема тема… Нейният брат имал просрочено плащане към банка и понеже тъкмо се върнал от чужбина сега започнали да му звънят да му напомнят за задълженията. Аз реагирах като всеки обикновен човек – със съжаление за този телефонен тормоз, но се оказа, че съм избързал в изказването си. Всъщност всичко било много делово – обаждане по телефона, среща на живо, преговаряне, сключване на договор за изплащане на задължението, точно като при мен. ЕОС Матрикс била агенцията и с право жената ме увери, че колекторите не са това, които бяха едно време. Аз потвърдих. Променили са политиката на работа – без съмнение в добра насока.

Още при първата ми среща с тях любопитен потърсих ЕОС Матрикс в интернет. Сайтът им изглежда чудесно, уверете се и вие. Още тогава ми направи впечатление, че фирмата е немска, част от голяма международна верига. Като видях и кои са управителите за България и веднага си помислих, че на пръв поглед агенцията буди доверие. Изглежда бавно и постепенно се европеизираме…

Добрите практики навлизат в целия бранш. За да са конкурентноспособни и другите агенции повишават качеството си на работа. А това е от значение, тъй като нито една голяма компания не иска да изгуби клиентите си или да влоши репутацията си, заради лош партньор.

А като записах за клиентите – всички онези длъжници, които само като чуят думата „вземане” изпадат в нервна криза и асоциират зората на 90-те. Колко жалко, не мислите ли? Компании като ЕОС се борят за европеизиране на колекторския бизнес, но кой ще се пребори с ориенталското ориентиране на българския манталитет. Надявам се скоро повече хора да разберат и осъзнаят, че с всяка изминала година се приближаваме все повече към Запада. Това си личи именно по колекторския бизнес.